De Griekse premier Alexis Tsipras blijft vasthouden aan een confronterende stijl om concessies af te dwingen van de schuldeisers van Griekenland. Door expliciet te wijzen op het besmettingsgevaar van een Grexit voor de eenheid van de eurozone, hoopt Tsipras de andere eurolanden en het IMF schrik aan te jagen.
Dat blijkt uit de jongste uitspraken die Tsipras dinsdag deed tegenover de Italiaanse krant Corriere della Sera.
Tsipras zinspeelt tegenover de Italiaanse krant bewust op het fragmentatiegevaar van een Grieks vertrek uit de eurozone. “Het zou het begin van het einde van de eurozone zijn. Als Griekenland failliet gaat, zullen de markten onmiddellijk op zoek gaan naar de volgende. Als de onderhandelingen stuklopen, zijn de kosten voor Europese belastingbetalers enorm,” waarschuwde Tsipras in de krant.
De Griekse premier haakt met zijn uitlatingen aan op de kern van een discussie die speelt onder de schuldeisers van Griekenland. Dat zijn hoofdzakelijk de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Belangrijke gewetensvraag bij het debat over een Grexit is namelijk wat belangrijker is voor de eurozone: zorgen dat leden van de club zich aan afspraken en regels houden, of vasthouden aan de onomkeerbaarheid van het lidmaatschap van de eurozone.
Griekenland speculeert op uiteenvallen euro
Wat de Griekse regering bereikt met de openlijke speculatie over het opblazen van de muntunie, moet de komende dagen blijken. Het geduld van schuldeisers met de weigering van Tsipras om harde afspraken te maken over ingrepen die de Griekse economie structureel gezonder moeten maken, lijkt steeds meer op te raken.
Zelfs voorzitter Jean-Claude Junker van de Europese Commissie toonde zich afgelopen weekend openlijk teleurgesteld over de Griekse onderhandelingstaktiek.
Tsipras zei vrijdag in het Griekse parlement dat de voorstellen van de schuldeisers ,,onrealistisch en absurd'' zijn en dat hij niet zou instemmen met de plannen. Alleen de voorstellen van de Griekse regering vormen volgens Tsipras ,,een realistische basis'' voor een akkoord.
Commissievoorzitter Juncker beschouwt Tsipras naar eigen zeggen als een vriend, maar om vrienden te blijven moeten wel sommige regels worden gerespecteerd, aldus Juncker. Hij zei afgelopen weekend verder dat de EU geen alles of niets-aanbod heeft gedaan aan de Grieken. Er is wel gesproken over een verlaging van de pensioenen, aldus de voorzitter van de Europese Commissie.
Nieuwe Griekse voorstellen
De geldschieters van Griekenland toetsen vanaf dinsdag de tegenvoorstellen van Athene voor hervormingsmaatregelen in ruil voor steun. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat de voorstellen in de ochtend Brussel hebben bereikt.
De nieuwe voorstellen zullen ,,met toewijding en zorg'' worden beoordeeld. Het is op dit moment nog onzeker of er woensdag een gesprek plaatsvindt tussen Tsipras en commissievoorzitter Juncker. "Laten we eerst de voorstellen bestuderen voordat we volgende stappen zetten'', aldus de zegsman. Hij wilde niets kwijt over de inhoud, zolang de instellingen de voorstellen toetsen.
Persbureau Reuters meldde dinsdag op basis van twee anonieme EU-bronnen dat de tegenvoorstellen van Griekenland niet in goede aarde zouden vallen bij de geldschieters van het Zuid-Europese land. De bronnen bestempelen de voorstellen als ,,onvoldoende'' en ,,onacceptabel''.
Brussel liet via een woordvoerder weten, dat 'EU-bronnen' niet namens de Europese Commissie spreken.
Deal met schuldeisers
De Griekse premier denkt dat een deal met de internationale schuldeisers nog altijd mogelijk is, mits zij afzien van bepaalde eisen waaronder een verlaging van de pensioenen. Tsipras heeft waarschijnlijk woensdag in Brussel een ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande om verder te overleggen.
Persbureau Bloomberg meldde dinsdag op basis van ingewijden dat Merkel en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble van mening verschillen over een oplossing voor Griekenland. Merkel zou concessies willen doen om de Grieken in de eurozone te houden vanwege geopolitieke zorgen. Schäuble zou juist bereid zijn Griekenland uit de euro te laten gaan, tenzij het land maatregelen neemt om zijn plek in de eurozone voor de lange termijn veilig te stellen.
De harde deadline voor Griekenland ligt nu op 30 juni. Griekenland koos er afgelopen vrijdag voor om een reeks betalingen aan het Internationaal Monetair Fonds te bundelen op die datum. Het gaat bij elkaar om een bedrag van circa 1,5 miljard euro dat de Griekse overheid vrijwel zeker niet kan ophoesten, als er geen akkoord is over het toekennen van (nieuwe) miljardensteun door Griekenlands schuldeisers.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl